Vijesti
25.04.2013.
EFT-u dozvola za izgradnju hidroelektrane Ulog

Ministar za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić uručila je danas u Kalinoviku odobrenje za izgradnju hidroelektrane Ulog, preduzeću EFT Group.  Tim povodom ministar Golić je posetila i novootvoreni poslovni prostor projektnog preduzeća EFT HE Ulog u Kalinoviku, i gradilište buduće hidroelektrane.

Projekat „HE Ulog“ predvidja izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata s prosečnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85 000 megavat časova. Ukupna vrednost ovog projekta premašuje 120 miliona KM.

EFT je do sada u ovaj projekat uložio preko 17 miliona KM, prevashodno u istražne radove i izradu celokupne tehničke dokumentacije, snabdevanje gradilišta električnom energijom, rešavanju imovinsko pravnih odnosa  kao i izgradnju 7 kilometara pristupnih i lokalnih puteva. Sve dosadašnje radove su uglavnom izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.

EFT je potpisao i ugovor sa kineskom kompanijom Sinohydro za izgradnju glavnih objekata hidroelektrane Ulog. Sinohydro je jedna od najvećih svetskih infrastrukturnih kompanija, sa prisustvom u 55 zemalja širom sveta. Kineska kompanija će za građevinske radove na projektu angažovati lokalnu građevinsku operativu. Procenjuje se da će po završetku izgradnje  stalno zaposlenje u hidroelektrani naći oko 20 ljudi. EFT već sada stipendira studente i đake iz Kalinovika i okoline, i na taj način priprema stručni kadar za stalni rad u hidroelektrani. Za vreme izgradnje hidroelektrane Ulog u naredne četri godine na projektu će biti zaposleni svi nezaposleni radno sposobni građani Kalinovika.

HE Ulog bi trebalo da bude na mreži krajem 2016. godine.© 2014 EFT Group